Το χαμόγελο του Άβελ

Το χαμόγελο του Άβελ

«Σε έναν κόσμο όπου από την αρχή του χρόνου είχε επικρατήσει ο κακός σπόρος του Κάιν, εμφανίζονταν κατά καιρούς αιθέρια πλάσματα από την αγέννητη γενιά του Άβελ, που ήταν γραφτό τους να χάνονται νωρίς, φαντάσματα της ιστορίας που δεν πατούσαν στη γη, αλλά γλιστρούσαν χωρίς τριβή πάνω σε ένα λεπτό στρώμα αέρα, πριν σβήσουν βιαστικά και τελείως αθόρυβα, σαν ουράνιο τόξο καλοκαιρινής μπόρας.»

Το Χαμόγελο του Άβελ είναι ταυτόχρονα ένα μυθιστόρημα, ένα χρονικό και ένα σχόλιο. Ή ακριβέστερα, πολλά σχόλια. Ξεκίνησα να το γράφω με σκοπό να δικαιώσω φαντάσματα της ιστορίας - ανθρώπους και μνήμες.

Tο 1ο Κεφάλαιο του "Χαμόγελου"

Στις 12 Απριλίου του 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν πέταξε στο διάστημα για μια σύντομη περιφορά γύρω από τον πανέμορφο και τρισάθλιο πλανήτη και πήρε τη θέση του στην ιστορία ως ο πρώτος κοσμοναύτης. Την ίδια χρονιά η Ισπανίδα ηθοποιός Σαρίτα Μοντιέλ, αστέρι παγκόσμιας ακτινοβολίας της εποχής εκείνης, πρωταγωνιστεί στο "Pecado de amor". Οι Μπιτλς είναι ακόμα τρεις από τους τελικούς τέσσερις και παίζουν σε φτηνομάγαζα στο Λίβερπουλ. Θα πρέπει να περιμένουν άλλον ένα χρόνο για να προσχωρήσει στο γκρουπ ο Ρίνγκο Σταρ, σε αντικατάσταση του ντράμερ Πιτ Μπεστ και να κυκλοφορήσει το πρώτο τους σινγκλ, το «Love me, do», από τη δισκογραφική εταιρεία Πάρλοφον.

Μανώλης Πράτσικας

«Αξιόλογο και σε μια προσωπική τεχνική αφήγησης με καθαρή και στρωτή γραφή είναι το μυθιστόρημα Το χαμόγελο του Άβελ του Σίμου Οικονομίδη.
Συμβολικός ο τίτλος καταλήγει εδώ στις ευαισθησίες της ζωής και της μοίρας όταν τα πάντα, αφού έχουν δοκιμασθεί στα οδυνηρά τετελεσμένα της προσφυγιάς και της κοινωνικοποιημένης εγκατάστασης, απαιτούν το δικαίωμα της ύπαρξης και σ’ αυτό κυρίως το σημείο αναφαίνεται ελπιδοφόρο το χαμόγελο του Άβελ. Ο συγγραφέας φαίνεται να δονείται από τη λογοτεχνία και έτσι το βιβλίο έχει ποιότητα διεργασίας. Δεν ξεφτίζει τις εμπνεύσεις και δεν πλατειάζει όταν επικαλείται τις επενδύσεις της πικρίας για τις συγκεκριμένες εννοιολογίες του οδοιπορικού.

Μιχάλης Σταφυλάς

«Αγαπητέ κ. Οικονομίδη,
Πήρα το Χαμόγελο του Άβελ. Σας συγχαίρω για την καθαρότητα του λόγου, τις ωραίες περιγραφές και την ψυχογραφία των ηρώων του μυθιστορήματός σας. Οι διηγήσεις δένονται αρμονικά με την εποχή τους, που την εκφράζουν μαζί με τους καθημερινούς ανθρώπους, όσο κι αν παρεμβάλλονται φαντάσματα της ιστορίας. Εκτιμώ ιδιαίτερα και τους στόχους που αναδύονται καθαρά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.»

Αλέξανδρος Σπηλιωτόπουλος

«Πριν λίγη ώρα διάβασα και την τελευταία σελίδα του βιβλίου Το χαμόγελο του Άβελ του Σίμου Οικονομίδη και ομολογώ ότι είμαι εντυπωσιασμένος και ότι βρίσκομαι ακόμα μέσα στην ονειρική ατμόσφαιρα του βιβλίου…
Δεν ξέρω αν έχω ξαναδιαβάσει ένα βιβλίο που να καταφέρνει να σου περάσει τόσα πολλά νοήματα και συναισθήματα και σε τόσα πολλά και διαφορετικά μέτωπα…

Εκδόσεις Πλώρη Newsletter

Διαβάστε το newsletter (εξώφυλλο, εσωτερικό) για το Χαμόγελο του Άβελ των εκδόσεων ΠΛΩΡΗ
(τα αρχεία είναι σε μορφή .pdf)

Τα ΝΕΑ

Διαβάστε τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ (το αρχείο είναι σε PDF).

Ύλη για ανεξάρτητη κυκλοφορία